Иницијатива да књига "Чујте Срби"постане обавезна школска лектира

Славица Јовановић новинар и књижевник

/ #11 Подржавам иницијативу

2015-04-09 08:06

 

 
 
 
Подржавам иницијативу да књига "Чујте Срби " постане обавезна школсkа лектира 
 
Генерал полиције др. Братислав Дикић посетио споменик др. Арчибалду Рајсу
 
Братислав Дикић, др Арчибалд Рајс, Чујте Срби
 
Генерал полиције др. Братислав Дикић посетио је споменик др. Арчибалду Рајсу у Мачванском Прњавору, не скривајући дubоко поштовање према ономе што је Арчибалд Рајс за Србе учинио . Том приликом истакао је да морамо чувати сећање на великог пријатеља Срба и увек изнова подсећати Србе  колико  драгоцене његове поруке и поуке  и да се могу мерити са онима које је   изговорио  Свети Сава : Само  Слога Србина  Спасава !  Такође  потписници ових редова је  предложио  да напише књигу  о настрадалим  Србима  од стране аустроугарске војске , на чему сада и радим  и у чему су ме подржали многи  књижевници првенствено Бранислав Бојић
Подсећања ради: у порти цркве у Мачванском Прњавору, налази се спомен -костурница, испред које се налази биста др. Арчибалда Рајса, почасног грађанина Прњавора, који је извјштавао о злочинима аустрогарске војске.
Др. Арчибалд Рајс је Оснивач прве државне полицијске школе у Србији и велики је пријатељ и познавалац Срба, који ће бити упамћен по риечима: – Чујте, Срби, чувајте се себе!
Истакао се као криминолог, радом на истраживању злочина над Србским становништвом у вријеме Првог светског рата. У Србији се иначе организује и Међународни научни скуп ,,Дани Арчибалда Рајса“.
 
Забежила: Славица Јовановић  новинар и књижевник 
 
На фотографији спомен костурница у Мачванском Прњавору о којој је писао др. Арчибалд Рајс