НЕЋЕМО РУДНИКЕ НИКЛА У СРБИЈИ

Маја Костић
Autor peticije

/ #2 Moratorijum na eksploataciju nikla od strane DSS-a

2012-10-01 22:49

D S S: Moratorijum na eksploataciju nikla
Srbija
ponedeljak, 01 oktobar 2012 13:03 PDF Štampa El. pošta

D S S: Moratorijum na eksploataciju niklaDemokratska stranka Srbije (D S S) najavila je da će sutra Skupštini Srbije predati predlog odluke o moratorijumu na eksploataciju nikla i drugih opasnih metala koji bi važio 20 godina.

Na današnjoj konferenciji za novinare, poslanica D S S Milica Vojić Marković, koja je i predsednica skupštinskog Obora za zaštitu životne sredine, kazala je da D S S kreće u veliku akciju prikupljanja potpisa gradjana za tu inicijativu.

"D S S kreće vrlo ozbiljno da zaštiti životnu sredinu i zdravlje grajana", kazala je Vojić Marković i dodala da će insistirati da se u Odboru za zaštitu životne sredine otvori ta tema uz prisustvo ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milana Bačevića.

Ona je navela da su državne kompanije već istražile nikl na području Srbije i da nema potrebe da se nekome daje pravo na istraživanje.

"Naše firme su već potpuno istražile teritoriju Srbije i tačno znamo koliko čega gde ima", kazala je Vojić Marković koja je pokazala informaciju Ministarstva životne sredine o geološkim istraživanjima nikla na području Srbije do koje je došao D S S.

Ona je navela i da je Predsedništvo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) upozorilo nadležne državne organe da odluke o traganju za rudom nikla ne donose bez konsultacije sa naučnim institucijama, da ne bi došlo do negativnih posledica po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Predstavnici opština Trstenik, Topola, Čajetina i Vrnjačka Banja protive se eventualnoj eksploataciji nikla na teritoriji tih lokalnih samouprava.

U Ministarstvu rudarstva su ranije demantovali napise da će se u eventualnoj eksploataciji nikla koristiti "prljava tehnologija" opasna po okolinu i zdravlje ljudi, i naveli da će uslov za sve uvek biti čista, nova tehnologija.

lji/tbv


Izvor : (Beta)