НЕЋЕМО РУДНИКЕ НИКЛА У СРБИЈИ

Маја Костић
Autor peticije

/ #6

2012-10-02 01:53

28. septembar 2012. 18:46 | 8 komentara



Kusta Legenda
Kustini rendžeri brane prirodu – Tragači za niklom najureni motkom


Neko ne razume volju naroda i govor pameti i zato mu treba motka!


Predstavnici „Srbija nikla“ umalo nisu dobili batine od gnevnih seljaka, rendžeri iz parka prirode sprečili teži incident.

Dvojica predstavnika „Srbija nikla“ umalo nisu dobili batine od meštana na Mokroj gori, u poslednji čas spasli ih Kusturičini rendžeri. Ceo užički kraj se digao protiv eksploatacije nikla ne samo u ovom kraju već i u Srbiji.

Dvojica muškaraca, predstavnika „Srbija nikla“, koji su u sredu po podne sa uređajima došli u zaštićeno područje Mokre gore da istraže lokacije nikla, umalo nisu dobili batine. Oni su se kod lokalnih meštana raspitivali o lokacijima, ali kada bi se predstavili odmah su bili najureni.

Jedan od mokrogorskih domaćina bio je toliko ljut da je bio spreman da se fizički obračuna sa njima, ali su na vreme intervenisali rendžeri Parka prirode „Mokra gora“.

Pola miliona potpisa

- Videli su jednog Mokrogorca na livadi da skuplja seno. Zastali su i kada su se predstavili da su iz „Srbija nikla“, taj domaćin je uzeo jednu motku i pojurio ih.

Na svu sreću naišli su rendžeri i su spasli „posetioce“ od batina. Onda su ih rendžeri legitimisali jer imaju pravo da legitimišu i prate sve aktivnosti u Parku prirode – rekao je Emir Kusturica, direktor Parka prirode „Mokra gora“.

On je potvrdio da će uskoro pokrenuti peticiju za prikupljanje potpisa kako bi se sprečila eksploatacija nikla u Srbiji i dovođenje prljave tehnologije.

- Sakupićemo pola miliona potpisa i to će biti znak šta narod misli o niklovanju Srbije – dodao je slavni reditelj.

Emir Kusturica, koji je jedan od inicijatora osnivanja Odbora za zaštitu prirodnih resursa Srbije, ima potpunu podršku opštine Čajetina, ali i u Užica. Gradonačelnik Užica Jovan Marković kaže da sigurno neće dozvoliti dovođenje prljave tehnologije u užički kraj.

- Grad Užice, koliko je meni poznato, nikada nije dao saglasnost za istraživanje i eksploataciju nikla, a siguran sam da je i nikada neće ni dati – rekao je Marković.

Mesne zajednice Mokra gora, Kremna, Bioska, Vrutci i Stapari još prošle godine potpisale su Povelju o međusobnoj saradnji, pa prema najavi Ljubodraga Đurđića iz Kremana uskoro će se sastati i doneti zvaničan stav o eksploataciji nikla.

Protest na Fejsbuku

- Kao predstavnik Turističkog udruženja Kremana i član saveta mesne zajednice, sigurno neću dozvoliti da se zagadi ovaj prelepi predeo. Postoji prostorni plan koji obuhvata predeo od Mokre gore do Vrutaka kojim je predviđeno da taj prostor bude za posebne namene, a to su turizam i poljoprivreda. Mi ćemo svi podržati svakoga ko može da spreči da ne dođe do eksploatacije nikla – rekao je Đurđić.

Užičani su već na društvenoj mreži Fejsbuk osnovali grupu „Nećemo rudnik nikla, bre!“, kojoj se za nekoliko dana pridružilo oko 1.200 članova. Pojedini čak pozivaju na ulice, samo da bi pokazali ministru Milan Bačeviću da ih je mnogo više nego što misli.

Ni Trsteničani neće nikl

Predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić obišao je juče selo Veluće na čijoj teritoriji se nalazi jedan od punktova gde firma „Srbija nikl“ planira da vrši istraživanje i iskopavanje nikla.
Pred nekoliko desetina meštana koji su se okupili da iskažu svoj protest, Aleksić je ponovio da će SO Trstenik zauzeti jasan stav.
- Učinićemo sve što je u našoj moći da zaštitimo našu opštinu. Iskopavanja bi ugrozila ne samo investiciju u fabriku mineralne vode, ne samo vodosnabdevanje grada, već i ekologiju – istakao je Aleksić.

Press

Pitanja za procenat ministra:

-Zašto istraživanje ako narod zna da ne želi eksploataciju nikla?

-Zašto ministar toliko navaljuje? Ko mu je i šta obećao?

-Šta će narod na tom terenu dobiti osim otrova i kancera?

-Da li je trovanje naroda adekvatan ekvivalent zapošljavanju u tim rudnicima par stotina robova fizikalaca sa po 200 evra plate.