НЕЋЕМО РУДНИКЕ НИКЛА У СРБИЈИ

max

/ #12 Рудник никла би уништио Мокру Гору

2012-10-03 00:33

„Рудник никла би уништио Мокру гору“
02. 10. 2012 22:50 | Срна
1
270024 rudnik nikla vale goro foto mrslimitedcom f Рудник никла би уништио Мокру гору

Рудник никла (Фото: Срна)

Ужице – На Мокрој гори треба да се развија туризам и нема сврхе истраживати налазиште руде никла, јер би то изазвало несагледиве последице по околину, изјавила је стручни сарадник Српске академије наука и уметности (САНУ) Зорка Вукмировић.

Вукмировићева је навела да је познато да је реч о слабом налазишту никла и да би једина исплатива технологија била драстична – поливање сумпорном киселином.

„Ту ми имамо природне лепоте и извор Белих вода и истраживања не само да би нарушила већ би и затворила тај предео, где су већ постигнути резултати у туризму“, истакла је Вукмировићева.

Она је, у паузи научног скупа „Енергетика и животна средина“, рекла новинарима да је саопштење САНУ-а у којем се упозорава на штетне последице експлоатације никла прошло кроз медије, али да о том питању нема званичног става Владе.

Вукмировићева истиче да средства, без обзира што је земља у економској кризи, треба тражити у другим областима, као што су пољопривреда и туризам, оценивши да је најбоље да сагласност за такве одлуке Влада тражи на локалној самоуправи.

„Имамо велике планове и приоритет у другим областима, као што је пољопривреда, а да не говорим о природним лепотама које све више привлаче стране туристе. Таква је Мокра гора и већ се развијају нови потенцијали са изградњом Андрићграда“, закључила је Вукмировићева.

Академик Драгомир Виторовић, који је аутор истраживања на основу којег се САНУ годинама противи истраживању и експлоатацији никла у Србији и Републици Српској, није желио да даље коментарише истраживање никла, јер, како је навео, не жели да то било ко схвати и коментарише као притисак на власт.

Виторовић, који је члан Међуодељењског одбора САНУ-а „Човек и животна средина“, рекао је Срни да је наука своје саопштила и да је сада на политичарима да одлуче шта даље.