Peticija za izmenu izbornog zakona i uvodjenje opcije nula

Quoted post

Vuk Mujovic

#68 Neustavno

2012-04-04 01:48

Clan 52. Ustava Republike Srbije dozvoljava svakome ko poseduje pasivno biracko pravo da bude biran. Samim tim je dodatak na clan 82. koji je ovde predlozen neustavan.

Ideja je dobra i verovatno bi dolazilo do velikih promena u listama i bez ovog dodatka na clan ali znate kako kaze, led je led a red je red.

Odgovori

Aleksa

#72 Ustavno

2012-04-06 11:59:49

#68: Vuk Mujovic - Neustavno

Prema ponudjenom predlogu, predlog izmena i dopuna clana 82 predvidja da na ponudjenim izborima ne mogu ucestvovati liste koje su vec ucestvovale, jako vazan detalj. Znaci kandidatima se ne ugrozava ustavno pravo iz clana 52 da budu birani, ali ce biti efektivno spreceni. Hajde da uzmemo primer pa da objasnim, da kazemo da imamo opciju nula na listicu, i ona osvoji najveci broj glasova, izbori se ponistavaju i raspisuju novi. Na ponovljenim izborima ne mogu da ucestvuju liste koje su vec ucestvovale, znaci recimo ne bi mogli da ucestvuju  (1) Za Bolju Srbiju Tandara Mandara -- Boris Tadic ili (2) Mandara Tandara -- Tomislav Nikolic. U teoriji, bi mogli da svako od stranaka nekom srazmerom skrati broj imena, i sa preostalim imenima formiraju novu listu Iskreno Za Partokratiju -- Svi i da sa njom nastupe. Mogli bi, ali onda opet imamo opciju nula (0) na ponovljenim izborima, i opet mozemo da ih kaznimo, znaci dobijamo mehanizam kojim mozemo da ih kaznjavamo sve dok ne shvate da moraju da odu. I ako ne shvate iz prvog ponavljanja, jeftinije je da ponovimo izbore cetiri puta, nego da imamo jos cetiri godina ovakvog politickog zivota. Formalno pravno ne mozemo da im zabranimo, jel to krsi ustav, ali ih ovim efektivno sprecavamo. Inace se naravno slazem da je preciznost vazna, led je led, red je red a led dioda led dioda. ;)