Otvoreno pismo ministru nauke

Quoted post

Sloba

#8 Doktorati

2012-10-23 18:47

Zasto se, kao u razvijenom svetu, bar u prirodnim, tehnickim i bio-medicinskim oblastima ne uvede uslov publikovanja u "dobrom casopisu" (npr., sa impaktom u gornjem delu SCI liste) za odbranu disertacija? U skandinavskim zemljama je taj uslov cak izmedju 2 i 5 (objavljenih ili prihvacenih za stampu) publikacija.
Inace, peticija je sjajna!

Odgovori

rinng a bell

#47 Re: Doktorati

2012-10-24 17:23:37

#8: Sloba - Doktorati

To bi imalo smisla kada bismo imali uslove za rad kao i u kandinavskim zemljama. Gde se Vi nalazite? U Grimovoj bajci. Pa ja već čekam 6 meseci da mi isporuče standarde, u kući našoj postoji samo JEDAN  pravi aparat za analizu, primorani smo da gostujemo u tuđim laboratorijama i molimo za analize, pa samimi tim moramo i da stavljamo te ljude na radove. Ne idemo na kongrese, jer nemamo sponzore za visoke kotizacije, i samim tim madi naučnici nemaju pristupa stvaraju novih veza, što je neophodno u nauci.

Inače se u potpunosti slažem sa peticijom. Najviše mi se sviđa deo sa predatorkim časopisima.

pera

#49 Re: Doktorati

2012-10-24 18:26:25

#8: Sloba - Doktorati

zato sto onda niko ne bi doktorirao. morate d anadjete kriterijume koji podizu kvalitet a koji su realni za ispunjavanja. ne mozemo da postanemo Oxford preko noci, ali mozemo da pocnemo da dizemo kriterijume postepeno.