Ulicni sviraci

Quoted post

mladen mrdalj

#25 Re: Pitanje

2012-10-23 19:15

#24: Mladja - Pitanje

isto onako kako je to sredio grad boston ovde, tako moze i beograd. lepo svaki svirac ima legitimaciju, ima dodeljen prostor (negde cak i jasno obelezen) i dodeljeno vreme kada moze da svira. ako moze boston, moze i beograd. a sto se tice razlikovanja prosjaka od sviraca, za to je potrerbno culo sluha. prosjak sedi sa ispruzenom rukom (negde i stoji, varijacije su razne) i ne pravi nikakav zvuk osim eventualnog ponavljanja molbe da mu se nesto udeli. ukoliko on uzme kantu i palicu i prijavi se kao bubnjar, molim lepo, on je bubnjar i ima pravo na svoju lokaciju i svoje vreme. razlika je u tome sto ce onda gradjani odluciti koji im se muzicar svidja, a koji ne, glasajuci svojim novcem. a sto se tice internet peticije, mozda treba da pogledas kako su pocele revolucije u tunisu i egiptu? a ovaj nas kalif umesto kalifa je odavno zasluzio da se skotrlja niz kneza milosa!

Odgovori

Mladja

#27 Re: Re: Pitanje

2012-10-23 19:33:37

#25: mladen mrdalj - Re: Pitanje

U redu.

Kako se u Bostonu i kako bi se ovde dobijale te legitimacije? Ko će ih praviti, deliti, određivati ko ih dobija i odgovarati za oduzimanje istih kad bude potrebe.. i generalno rukovoditi time? Koji deo zakona će njega štititi a istovremeno sprečavati prosjake?

Da li ćemo napraviti novu grupu ljudi koju ćemo takođe plaćati iz poreza?

Čulo sluha i ocenjivanje nečijeg muzičkog umeća (vidim da ne možemo da se pomerimo ovde dalje od "svirača" i da ćemo do kraja ignorisati sve ostale) je subjektivna stvar, i ne možemo očekivati od nadležnih da poseduju čulo sluha i kompetentnosti do te mere da bi uklanjali jedne a ostavljali druge. I što je još bitinije, zakon baš i ne razlikuje ljude od onih koji "imaju ispruženu ruku" i onih koji nemaju. To možemo ti i ja da razlikujemo među nama. :) Ali nije baš preterano validna stvar na sudu kad neko bude uložio žalbu što su mu pičnuli kaznu za prosjačenje, a on čovek "umetnik".

O tome se i radi, šta sprečava prosjaka da investira u kantu od 150 dianara i da lupa po njoj, tehnički je svirač, ma bubnjar. xD

Ne mora čak ni da lupa po njoj, može da nastavi da prosjači, i kad vidi komunalce ili tu neku novu tvoju "Muzičku policiju" da olupa kantu par puta i... zakonski je čist. xD

 

Počele su i nastavile se tako što je uložena ogromna količina novca.