STOP GMO!

Quoted post

Maja

#5 Re:

2012-11-26 11:03

#1: -

Imam samo pitanjce.. Zasto peticija glasi samo na 10 godina i zbog cega se odnosi samo na teritoriju AP Vojvodine. Nemojte me pogresno razumeti, ali sva roba moze da kruzi bez ikakvih problema Srbijom. Mislim da bi ova problematika trebala da se odnosi na celu drzavu - bez vremenskog ogranicenja!

Odgovori


Gost

#7 Re: Re:

2012-11-26 23:37:23

#5: Maja - ReLakše je dobiti moratorijum na 10god. U celu akciju se uključuje cela Srbija, mi smo krenuli od najugroženijeg regiona Vojvodine, akcija se nastavlja po celoj Srbiji.  U akcije će učestvovati svi gradovi i regioni u srbiji.


Gost

#8 Re: Re:

2012-11-27 01:19:10

#5: Maja - Re:

Izvoli link do novinske vesti : http://www.dnevnik.rs/novi-sad/za-vojvodinu-bez-gmo

Moratorij znači da se zakon o zabrani uzgajanja i uvoza ne sme menjati 10 godina. To znali da ako hoće da promene zakon, recimo da liberalizuju uvoz u potaji, to ne mogu sem da uklone moratorij. Peticija sa 36000 potpisa za celu Srbiju je predata u Skupštinu Srbije. Dakle Zeleni su mislili na celu Srbiju, ali tamo to stoji. Ako se donese u Vojvodini, kao Pokrajini, onda bi to trebalo da bude pritisak i na Beograd da zabrani u celoj Srbiji.


Gost

#10 Re: Re:

2012-11-28 08:44:41

#5: Maja - Re:

Postoji peticija na nivou republike Srbije, takođe pokrenuta od strane Zelenih Srbije. Ovo je peticija koja se odnosi na Vojvodinu, iz razloga što je najveći izvor zdrave hrane, kojoj preti da to više ne bude. Takođe je najveći

10 godina je rok iz razloga što će se nakon tog perioda znati koliko je GMO štetan ili ne. Za sada, veliki rizici postoje i želimo ih sprečiti, da ne bi postali činjenice. Takođe je i najveći proizvođač hrane kojoj preti GM. I, kao što kaže

Bozidar Micic Ovo nije samo stvar zdravijeg života. Ovo je i pitanje porodičnog budžeta. Hrana je skupa jer postoji puno posrednika koji se svi ugradjuju, a tu su i dodatni troškovi (prevoz, skladištenje, takse, marže i ko zna šta sve...). Kad se kupuje direktno od proizvodjača mnogi od tih tropkova se izbegnu i kupac dobija proizvod po mnogo povoljnijoj ceni.