Петиција у вези загађења реке Криваје / Petíció a Krivaja folyót érő szennyezéssel kapcsolatban

Својим потписом подржите борбу против загађења реке Криваје

Најдужа аутохтона војвођанска река Криваја, у највећем делу свог тока, претворена је у канал отпадних вода, једна је од најзагађенијих водених токова и еколошка црна тачка региона.

Осуђени смо да, као становници насеља кроз које протиче Криваја, трпимо све оно што нам она доноси „на дар“ од радних организација са подручја општине Бачка Топола, из процеса галванизације, сточних кланица, комуналног предузећа, кафилерије итд.

Криваја је у овом тренутку мртва река која је огромна опасност за све нас јер нам загађује и воду и земљу и ваздух.

Право других на рад је угрозило наше право на нормалан живот. Загађење је толико велико да је потребно усаглашено деловање институција система и заинтересованих страна.

Уредбе које налажу загађивачима да донесу акционе планове и које дефинишу крајњи рок за њихову имплементацију до 2025. односно 2040. године, у овом тренутку губе смисао и штите „кривце“. Ако се то настави ситуација може постати само гора. Прекршајне пријаве за загађиваче, изузетно благе казне у односу на стварно учињено дело, али и стално пребацивање надлежности и одговорности на другога, како одговорних институција тако и појединаца, само нам троши време и вређа здрав разум и просуђивање.

Не пристајемо, добровољно, да живимо у оваквом окружењу, у оваквој животној средини. Свако нека преузме одговорност за оно што чини, али и за оно што не чини, а може и мора.

Aláírásával támogassa harcunkat a Krivaja folyót érő szennyezéssel szemben

A Bácska leghosszabb és egyben a legnagyobb felszíni vízfolyása a Bács-ér, (szerbül Криваја / Krivaja, a népnyelvben még Krivajnak nevezett folyó) amely mára a folyót ért folyamatos szennyezések következtében inkább szennyvízelvezető csatornának nevezhető. Az egykor tiszta folyó immáron régiónk szégyenfoltjává vált.

A Krivaja folyó menti települések lakosaiként immár arra vagyunk ítélve, hogy napi szinten együtt éljünk, a szennyezés okozta szagokkal és természeti károkkal, amelyet a Topolya község területén működő ipari létesítmények termelésének melléktermékeként kerül a folyóba.

A Krivaja folyó ebben a pillanatban egy halott folyónak számít, amely veszélyes ránk polgárokra nézve, hiszen a levegő, a talaj és a víz szennyezett.
Mások tevékenysége és munkája károsítja az egészséges környezetre és a normális életre való jogunkat. A szennyezés annyira nagymértékű, hogy összehangolt intézkedésekre van szükség az intézmények és az érdekelt felek részéről.

Azok a rendeletek, amelyek a szennyezőkre vonatkoznak, előírják azokat a lépéseket, amelyek akció tervben is megfogalmazásra kerültek, melyeket 2025-ig, illetve 2040-ig kell végrehajtani. Ezek ebben a pillanatban teljesen értelmetlennek tűnnek, mert a „szennyezők” érdekeit védik.
Ha az eddigi helyzet változatlan marad, akkor sokkal súlyosabb lehet a szennyezés mértéke a közeljövőben.

A szabálysértési feljelentések a “szennyezők” irányában különösen alacsony értékű büntetésnek számítanak a környezetkárosodás mértékéhez képest, ugyanúgy felháborító a felelősség állandó áthárítása a felelős intézmények és egyének között.

Ez teljesen felesleges időpazarlásnak számít, és szembe megy minden józan értékű megítéléssel.

Nem törődünk bele abba, hogy ilyen szennyezett környezetben éljünk!

Minden érintettnek felelősséget kell vállalni ebben az ügyben, és mindent meg kell tennie a változás érdekében.

Општина Мали Иђош / Kishegyes Község    Kontaktirajte autora peticije