Podrška inicijativnom predlogu za imenovanje Ulice poručnika Dragana Bubala u Apatinu

Poručnik Dragan Bubalo rođen je 11.10.1964 godine u Apatinu, u porodici Nikole i Smiljane Bubalo. Završio je Vojnu akademiju JNA, odsek veza, kao odličan student.

Početak sukoba u Sloveniji 1991 godine, dočekao je u sastavu JNA (Kopnena vojska JNA). Bio je stacioniran u Varaždinu VP 7464 (''Kalnički partizani''). 27.06.1991 poručnik Bubalo se sa 32. motorizovanom brigadom uputio prema SR Sloveniji, gde su trebali zatvoriti granični prelaz Gornja Radgona i Gederovci.

28.06.1991 postignut je prekid vatre i primirje između JNA i TO SR Slovenije. Poručnik Bubalo je ranjen nakon što su na njegovu brigadu iz zasede pucali pripadnici slovenačke TO. Preminuo je na nosilima zato što mu, kao ranjeniku u vreme sklopljenog primirja nije pravovremeno ukazana pomoć - TO SR Slovenije nije dozvolila da mu se pomogne i da se sa helikopterom Mil Mi-8 JRV prebaci u bolnicu.

Pripadnici slovenačke TO su pucali na helikopter JRV-a iako je isti imao vidljivu oznaku Crvenog krsta. Poručnik Bubalo je jedan od 44 pripadnika JNA koji su smrtno stradali tokom sukoba u Sloveniji.

Njegova majka, Smiljana Bubalo se 2006 godine pridružila pokretanju pretkrivičnog postupka Slovenačkog helsinškog odbora o ratnom zločinu slovenačkih teritorijalaca nad vojnicima tadašnje JNA uz pitanje zašto se Crveni krst Slovenije nikad nije oglasio zbog gaženja etike pomoći ranjenom.

Kornelija Aleksandar Milovancevic    Kontaktirajte autora peticije