Podrška Miši Dudiću

Miša Dudić, nastavnik likovnog vaspitanja u OŠ "Vojvoda Živojin Mišić" u Rajkoviću otpušten je s posla odlukom Školskog odbora 30. 03. 2017. Učenik koga je nastavnik uputio na razgovor kod direktorke zbog ometanja rada na času i koga je tim povodom pratio do direktorkine kancelarije, prvo je verbalno napao nastavnika, a zatim zauzeo stav da ga i fizički napadne. Nastavnik je pokušavajući da se odbrani  i ne bude udaren, pribio podlakticom učenika uza zid, ali je i pored toga primio udarac. Ovaj njegov čin samoodbrane nazvan je davljenjem, a činjenica da nije poricao da je došlo do fizičkog obračuna, nazvana je priznanjem ovako nazvanog čina. Školski odbor doneo je odluku da nastavnik dobije otkaz zanemarivši činjenicu da su učenici direktorki predali potpisanu peticiju svih učenika od petog do osmog razreda isturenog odeljenja škole u Brežđu.

Svedoci smo sve većeg broja slučajeva da učenici osnovnih škola ugrožavaju živote svojih vršnjaka i da se tom prilikom od strane škole ne čini mnogo kako bi oni shvatili težinu svojih prestupa. U školi u Rajkoviću dešava se sličan scenario - dok se nastavniku daje otkaz po kratkom postupku, o kazni za učenika se još uvek razmišlja. Kao kolege - učitelji, nastavnici i profesori, kao roditelji dece koja su primerna, naučena da poštuju integritet svake svoje drugarice i druga, kao i starije, apelujemo na nadležne institucije da detaljno ispitaju ovaj slučaj i preinače odluku o otpuštanju nastavnika. Ne želimo da umanjimo odgovornost nastavnika, ali na ovakav način učenicima se šalje poruka da slobodno smeju nasilnički da se ponašaju, jer se napadnuti neće smeti ni braniti, a oni sami neće biti ni kažnjeni.    

Za sve koji ne znaju, sem svoje ljubavi prema učenicima o kojima priča sa zadovoljstvom, Miša je veliki humanista.  Na žalost, oni na koje u ovom slučaju mislimo, ne mogu se izjasniti. Ne govore ni jedan svetski jezik...... govore nemuštim jezikom ljubavi i zahvalnosti. Desetine pasa, stotine mačaka su našle spas pod okriljem Mišine porodice, koja se lišava značajnih sredstava (i onako malih plata prosvetara) da bi ih nahranili, lečili, sterilisali. Miša, gospodin, intelektualac, umetnik i humanista je žrtva ovog sistema. Nedostatkom sluha za potrebu da se adekvatno postupi prema danas mladim, ali sutra starijim osobama, daju prilog narastajućem problemu nasilja kojim smo okruženi, koje ugrožava sve nas. Najbolji primer za ovo je slučaj malog Alekse, koji je iz istog razloga, usled nemoći, okončao svoj život. Juče Aleksa, danas Miša, ko je sledeći?  

Potpišite ovu peticiju kao znak Vaše saglasnosti da se preinači odluka o otpuštanju nastavnika Miše Dudića.


Lora Petronić Petrović, Fakultet zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija    Kontaktirajte autora peticije

Potpišite peticiju


ILI

Vaša email adresa neće biti objavljena na našem sajtu. Međutim, autor peticije će videti sve informacije koje ste pružili u ovom obrascu.

Dobićete email sa linkom za potvrdu vašeg potpisa. Kako biste bili sigurni da ćete primiti našu elektronsku poštu, molimo Vas da dodate info@peticije24.com u Vaš adresar ili na listu bezbednih pošiljalaca.
Facebook