POTPISI STUDENATA PO STAROM PROGRAMU KOJIMA JE POTREBNO PRODUŽENJE STUDIRANJA

Solunski

/ #31

2015-11-14 10:14

Kolege, nismo ni mi Supermeni, istrošeni smo koliko i svi vi, imamo sijaset problema, životnih prilika i neprilika i na sve to valja opet gurati ovu našu zajedničku stvar, što iziskuje dodatno slobodno vrijeme, kojeg baš i nemamo, odricanja, nerviranje... Mi sami ne možemo. Pomažući nama, pomažete i sebi. Shvatite da moramo reagovati sada. Ne možemo čekati ljeto, jer tad se ništa ne rješava, tad se samo finalizuje dogovoreno. Ne mogu shvatiti da smo prošle godine uspjeli skupiti preko 6000 potpisa, a ove se mučimo da dostignemo i 400. Pritom, da obavijestim sve vas da od ovog broja ima deset do dvadeset posto neispravnih, pošto nekoga očigledno mrzi da popuni sve podatke koji su traženi.

 

Dakle, šta hoću reći, nemoguće ja da je za ovaj period od godinu dana diplomiralo 6000 ljudi. Volio bih da je tako, ali sve su prilike da to ne stoji. Ako na sve to dodamo da je prošle godine, sudeći prema podacima koji su dostavljeni Ministarstvu prosvete, bilo 20 000 - 30 000 solunaca, onda je ovaj broj (349) smiješan i sa njim možemo samo da se slikamo. Da bismo uopšte mogli da dostavimo ovu peticiju, uz sve ono što će uslijediti, a tiče se razgovora, pregovora, pisanja molbi, šetnji od ovog do onog, biće potrebno minimum 2000 potpisa. Tako je bilo prošle godine (tad smo imali preko 3000, a naknadno smo dostavljali nove potpise), tako mora biti i sada. Shvatite ozbiljno situaciju u kojoj se nalazimo i u kojoj će se većina nas tek naći. Čast svaka onima koji misle da će završiti u predviđenom roku, ali i ti takvi bi mogli da se solidarišu, makar za taj potpis. Čisto kolegijalnosti radi, jer znaju za jadac. Vi ostali, pa znate kako se kaže u jednoj epskoj: Ne može se carstvo zadobiti na dušeku sve duvan pušeći. Pokrenite se, niko vam ne traži da obijate pragove skupština, vlada, ministarstava, samo, eto, taj potpis, da tu i tamo podijelite peticiju, upoznate ljude, proširite vijest. Neka to bude dijeljenje linka ka ovoj peticiji na fb grupama raznih fakulteta i univerziteta u Srbiji, pa biće dosta. Mi jednostavno ne možemo sve pokriti, to da znate. Prošle godine smo izigravali i virtuelne hobotnice, ali situacija se, to da vam bude svima jasno, drastično promijenila. Većina grupa na fejsu sada su zatvorene i ukoliko niste studenti tih obrazovnih ustanova, studijskih profila, grupa, teško je ući. Zbog toga nam tu trebate vi, svi vi koji studirate od Vranja do Subotice, koji koristite društvene mreže, jedanput dnevno okačite link, vidjeće ga neko. Potpis po potpis, eto nama tražene cifre. Vaše i naše malo i biće nam svima potaman. Do konačne pobjede!

 

P.S. Dole je spisak svih univerziteta i fakulteta, što državnih, što privatnih, u Srbiji, pa ako nekoga ne mrzi, nek tu i tamo ukuca neki od njih na fejsbuku i nek ostavi link ka peticiji.  

 

http://www.edufair.rs/fakulteti/