POTPISI STUDENATA PO STAROM PROGRAMU KOJIMA JE POTREBNO PRODUŽENJE STUDIRANJA

M

/ #36 Re:

2015-11-18 15:30

#33: Ivan Radosavljević -  

Mi nemamo mehanizam za nešto takvo.
Jedino što bismo mogli da uradimo je eventualno ukazivanje na taj problem i eksponiranje dotičnih ispitivača, ali budući da ih i ovako uža javnost već poznaje i da je upućena u problematiku, te da se svejedno vrši određena protekcija istih od strane kolega - samo bismo, verovatno, s jedne strane ojačali frakcije njihove podrške, a s druge diskreditovali i sebe na neki način jer bi oni već našli, izmislili svakojake razloge za njihovo kritikovanje (''političko'' delanje, ''skriveni'' razlozi, ''ucene'' i sl), a onda bi i peticija otišla u sasvim neželjenom smeru.
Dobrano znamo o čemu pišete. Bilo je, čak, i lažiranja ocena profesora na pojedinim fakultetima (studenti im masovno davali mizerne ocene pri anonimnom anketiranju, a u rezultatima one bile prelazne ili odlične), da ne govorim čega sve još.

Ono što se može, ali i TREBA učiniti, a čega se, nažalost, no ne i neopravdano, ljudi boje, jeste pojedinačna, lična žalba ili primedba na nekog profesora i pozivanje na zakon ili statut (ali bi bilo dobro kada bi svaki student pročitao statut svog fakulteta i bar bio upoznat sa svojim pravima i obavezama).
No, sistem (pogotovo visokoškolski) je vrrrlo nesavršen i često ne postoje ni uslovi za zadovoljenje pravde. Šta ako na katedri imate samo jednog profesora i jednog asistenta, od kojih je samo profesor ispitivač? Po zakonu možete da zatražite da vas treći ili četvrti put ispituje komisija, a ne isti ispitivač koji vas je ranije obarao, ali - ovaj jedan profesor je jedini merodavni ispitivač na fakultetu i fakultet npr. glatko odbija da pozove ispitivača s drugog fakulteta samo zbog ''jednog mizernog studena''.

Opet, ukoliko postoji volja, može se oformiti komisija od profesora koji su iz pridruženih delatnosti/nauka...
Ali, priča o zlotvorima stoji, samo je moramo potencirati svi ponaosob. I žaliti se na njih i ponaosob, imenom i prezimenom.
Ni do institucija se ne stiže bezlično, bez garancije sopstvenim imenom i bićem (npr. kod Zaštitnika građana), nema zaštite anonimusa ili pseudonimusa.

Što se drugog pasusa Vašeg komentara tiče, neću ga opsežno komentarisati.
Svako od nas ima svoje razloge, koji i kakvi god oni bili, ali ovde nastupamo zajedno, odnosno idemo 'u isti koš'.
Uostalom, šta ko može i treba vidimo i na primeru savršeno ispravnih diploma i doktorata u ovom društvu...