Uvođenje radnog mesta SPECIJALNI PEDAGOG u redovne škole


Gost

#1

2014-10-06 06:31

Nadam se da ova peticija nije samo jeftin trik zbog reklama...
Ivana Vuckovic

#2 Odgovor

2014-10-06 13:32

#1: -  

 Postovani,

pokretanje ove peticije rezultat je nesistematskog bavljenja drzave i nadleznog Ministarstva dobrobiti sve dece obuhvacene redovnim sistemom obrazovanja i vaspitanja u Srbiji, neadekvatnog koriscenja resursa koji nasa struka poseduje, kao i neprimenjivanja sadasnjeg Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Novi zakon akcenat daje preventivnoj funckiji skole, kako sami predstavnici Ministarstva prosvete javno izjavljuju , ali jos jednom najavljuju resenja koja niti racionalno sagledavaju strucne kapacitete u oblasti obrazovanja i socijalne zastite ( socijalni radnici su deficitarni i nema ih na evidencijama Nacionalne sluzbe za zaposljavanje, a da uz redovni posao obavljaju i dodatni terenski rad potpuno je nemoguce), niti prepoznaju struku koja se obrazuje upravo za preventivni rad u zajednici, a sve na stetu dece.

Smatramo da je neophodno pokrenuti inicijativu kao i komunikaciju sa nadleznim Ministarstvom, kako bismo zajednickim snagama, kapacitetima i resursima, sistematski pristupili i unapredili vaspitnu funkciju obrazovnog sistema u Srbiji. Vaspitanje dece nikako ne moze biti dodatni uz redovni posao zaposlenih bilo koje struke, vec prioritet, a nacin na koji drzava pristupa prevenciji poremecaja ponasanja kod dece pokazuje koliko i kako ulaze u svoju buducnost.

Hvala na podrsci,

s postovanjem,

Ivana Vuckovic

 

Specijalni pedagog

#3

2014-10-06 14:36

Evo i linka do stranice strukovnog udruzenja specijalnih pedagoga,

gde mozete pronaci i formular peticije i preuzeti ga sa uputstvom za prikupljanje potpisa.


Gost

#4

2014-10-08 20:20

Naravno da je potreban specijalni pedagog u školama kad je sve više dece sa poremećajima u ponašanju.Još potrebniji nam je defektolog koji je izbačen iz škole. Sada smo svi mi,učitelji i nastavnici, odjednom,preko noći postali defektolozi.Ne verujem da će to ministarstvo prepoznati,oni se trude da smanje troškove budžetskih radnika,do kraja će nas sve ukinuti.

Gost

#5

2014-10-08 21:46

U skoli su neophodni i defektolog,i logoped.

Gost

#6

2014-10-09 06:25

Sad, da je svakoj skoli potreban bas usko strucan logoped, i nije...realno, ali potrebe skole za defektologom( bez obzira na usku specijalnost) stoje...

 


Gost

#7

2015-03-29 16:20

Diplomirani sam Specijalni Pedagog od 1983 godine i radila sam u 3 srednje skole u Novom Pazaru od 1984 do pocetka 1989 kada sam se odselila za Veliku Britaniju. Bila sam deo tima i radila na prevenciji na nivou skole, razreda i manjig grupa kao ii radu sa ucenicima i njihovim roditeljiam. I tada a jos vise sada ovaj strucni kadar je neophodan i nadam se da ce se ova ideja i ostvariti uskoro u Srbiji.


Gost

#8

2015-07-06 13:42

U neposrednom radu sa zavisnicima kao specijalni pedagog primecujem da je neophodnost primarne prevencije ocigledna jos u osnovnim skolama . Ovaj podatak iznosim na osnovu socijalnih anketa zavisnika koji pocinju bas tada sa poremecenim i zavisnickim oblicima ponasanja . Uvodjenje nase struke u ovom periodu moze pospesiti bolju informisanost dece kao i preusmeravanje negativnog ponasanja .

RRR

#9

2015-10-20 16:52

Goruci problem  u nsim i osnovnim  i srednjim skolama je vrsnjacko nasilje.Statistika  je  crna da crnja biti ne moze.Deca su sve brutalnija  a nastavnici i roditelji sve nemocniji  u sprecavanju  i resavanju ovog problema.Nista bolja situacija nije  ni sa konzumiranjem opojnih droga i alkohola.Kao roditelj  smatram da je uvodjenje  ovog  kadra  u skole  vise nego neophodno  i mislim da bi mnogi roditelji potpisali peticiju  samo ih treba informsati, a to je naj bolje uraditi obilaskom skola  i odrzavanjem  strucnih  tribina u istim.

prevencija

#10 Re: Odgovor

2016-10-03 15:37


Gost

#11 Re: Odgovor

2021-03-15 09:49

#2: Ivana Vuckovic - Odgovor 

Poštovani,

slučajno sam naišla na ovu peticiju tražeči informacije o specijalnoj pedagogiji u Srbiji. Najpre sam bila oduševljena, no vidim da je peticija još iz 2014.god. i nigde nisam našla neki rezultat svega ovoga. Zanima me, da li ima neki pomak i kakvo je momentalno stanje u Srbiji, u osnovnim školama što se tiče specijalnog pedagoga. Da li opšte ima izgleda za zapošljavanje tu... Ja trenutno radim u jednoj državi EU (tu sam i završila studije), gde se baš podstiče zapošljavanje specijalnih pedagoga u oš, sve to je ustvari inicijativa EU. Radi se na formiranju inkluzivnih timova i u škole je uvedena pozicija školski specijalni pedagog, koji ima intervencije s decom, koje imaju dijagnostikovanu neku vrstu poremecaja. Vrlo rado bih se vratila u Srbiju i radila na ovoj ideji, no ne znam ni odakle početi niti kakvo je stanje... Hvala unapred na svakom odgovoru.

S poštovanjem,

Maja