Protiv emitovanja serije "Ravna gora"

Kontaktirajte autora peticije

Tema diskusije je automatski pokrenuta na peticiji Protiv emitovanja serije "Ravna gora"


Gost

#26

2012-08-01 23:48

Pod PLAŠTOM POMIRENJA HOĆE DA SE PREKRAJAJU ISTINE. AKTERA TIH DOAĐAJA SKORO NEMA PA PREOSTALE I NEMOŽETE POMIRITI, ZATO VAS MOLIM NEMOJTE DOLEVATI ULJE NA VATRU. NEMOTE NAS MIRITI A JOŠ MANJE ZAVAĐATI. MISLIM DA VAŠIM DELOVANJEM IMATE UPRAVO NA UMU OVO ZADNJE. NA ŽALOST SVIH NAS.

Gost

#27

2012-08-02 01:34

Nema potrebe velicati zlocince.

Gost

#28

2012-08-04 16:39

Sramota, kakvo nacionalno pomirenje, nikakvo pomirenje sa koljasima. Ti cetnici su mom drugu zaklali pradedu za bozic.

Gost

#29

2012-08-04 17:02

Smrt fašizmu!

Gost

#30

2012-08-05 09:35

SMRT FAŠIZMU!
Равногорац

#31

2012-08-05 11:57

Ја јесам по убеђењу равногорац. Чудно је што у једној демократској држави, каква је Србија ја спадам у већину. Неминовно је да су се четници пуковника Михајловића борили за либералну краљевину Југославију, и да су ради победе и очувања народа сарађивали и са окупатором, али и са другим безбедносним агенцијама блиским окупатору на овим просторима. Тиме су наравно били погубни по антифашизам који им се у новој историји преписује. Моја теорија је да циљ оправдава средство, и да је сада други светски рат, ја бих се без размишљања прикључио равногорском покрету, али ни у једном моменту се не бих назвао антифашистом. Али, сада није други светски рат, и моје убеђење једноставно не сме бити политички коректно у Србији 2012. године, земљи која себе назива демократском и тежи европској унији. Та серија би требала да се сними, али никако да се емитује на јавном ТВ сервису који се финансира преко претплате свих грађана. Тако да сам и ја потписао ову петицију!
Antifasista

#32 Re: Ravnogorac

2012-08-05 15:01

#31: Равногорац -

Najzad neko korektan i sa vase strane. Samo, ne bih mogao da se slozim da cilj bas uvek opravdava sredstva. Saradnjom sa okupatorom, Cetnici su sebe jasno svrstali na stranu porazenih. Uz to, u zelji da sacuvaju Srpski, doprineli su(i direktno i indirektno) progonu drugih i drugacijih.Ideolosko ubedjenje postujem, iako se ne slazem, medjutim, Cetnici u WW2 se nisu cak ni tih rojalistickih ubedjenja drzali vec im je primarni cilj bio "borba protiv komunista". Hitler je jos u "Mein Campf" predvideo da Jevreji, Romi i Sloveni moraju nestati u cilju stvaranja novog svetskog poretka. Pre ili kasnije, Hitler bi istrebio Srbe, kao i Hrvate uostalom. Cak je i on sam izjavio da mu se Hrvati gade i da su odvratni. Prema tome, jasno je da je Fasizam zlo apokaliptickih razmera, zlo koje pojedinim, "nepodobnim" ljudima direktno negira pravo na postojanje. Sa takvim zlom, ne sme biti nikakvog kompromisa i ne postoji cilj koji moze da opravda takav kompromis. To bi bilo kao kada bi se, da se posluzim recnikom vernika, "sklapao pakt sa samim djavolom". Nasa je covecanska duznost da se tome suprotstavimo svim raspolozivim sredstvima!

JVUO

#33

2012-08-05 15:33

GROB CEMO TI POZLATITI,SVE DUGOVE NAPLATITI,SA SRBIMA NEMA SALE,SLAVA TEBI DJENERALE!!!

Gost

#34

2012-08-05 23:36

Koji komentar ?! Cisti falsifikat istorije, a za to ima jos uvek i zivih svedoka ! Neka neko fotografise spomenik poklanim zrtvama njihovog "patriotizma" iz februara 42. u Jagodini. Ako ga neko "pametan" ne srusi.....
Antifasista

#38 Re:

2012-08-06 03:31

#37: JVUO -

Masakr u Vranicu, pokolji muslimana u Foci, pokolj ranjenika na Neretvi, etc. Kako te nije sramota da dodjes ovde i da se gadjas zrtvama? Ovde niko ne osporava da su Partizani cinili zlocine, ne tolike koliko im se pripisuje naravno, i nisu svi pobijeni bas bili cvecke, ali niko ne negira da su postojali zlocini. Medjutim, to ne moze biti opravdanje za zlocine Cetnika izmedju ostalog i za njihov najveci zlocin, saradnju sa okupatorom protiv antifasistickih snaga. I pored posleratnih zlocina, Partizani su se jedini suprotstavljali okupatoru, borili se i oslobodili Jugoslaviju i to ne moze da ponisti niti jedan zlocin.


Gost

#39

2012-08-06 09:59

Cetnici su stoka.
JVUO

#40

2012-08-06 15:05

Naravno da su cetnici saradjivali sa okupatorom... ali... http://www.pogledi.rs/knjige/Pnuas.pdf http://www.pogledi.rs/knjige/Pnua.pdf
Leka

#41 Zašta traže pare i pretplatu ?

2012-08-06 17:30

Dosta mi je više raznoraznik kvazi nacionalista koji , krijući se iza Srpskog nacionalizma, otvoreno amnestiraju zločine počinjene od strane nacista i njihovih , DOKAZANO !!!, saradnika u Jugoslaviji. Radoš Bajić je klasično govedo koje se i kroz seriju "Selo gori" direktno ili indirektno otvoreno stavi na stranu pete kolone i saradnika okupacionih snaga u ratu 41-45. Pare vrte gde burgija neće !!! samo što onaj ko ima karaktera neće krvave pare a fukara i ološ uzima a ako treba prodaće i rodjenu majku za još koji dolar. Posle svih ovih gadosti koje nbam je priredio minorni, na žalost, deo našeg naroda, postaje mi jasna svrha Golog otoka. EEE MAJKE ŠTA STE NARADJALE !!!!
Antifasista

#42 Re:

2012-08-06 17:49

#40: JVUO -

Sta je ovo? Sadrzaj sa naslovima poglavlja neke tamo knjige, nekog tamo cetnickog autora! Te price o saradnji Partizana i okupatora su cista izmisljotina kao i Drazin antifasizam. Da su saradjivali sa okupatorom, ne bi ih taj okupator tako surovo proganjao i pokretao cak 7 velikih ofanziva sa ciljem da se uniste partizanske snage. Pregovora izmedju njih je bilo(Martovski pregovori), ali u svojstvu zaracenih snaga, a ne saveznika. Uostalom, ako su i gibanicari, i ljoticevci, i nedicevci, i ustase, pa sad i Partizani saradjivali sa okupatorom, gde je tu onda druga strana u sukobu. To je cista smejurija!!!


Gost

#43

2012-08-06 19:10

Sramno veličanje fašizma. Sram vas bilo. Pa da li u Nemačkoj ide na TVu emisija o Hitleru? Naravno da ne. Svrstavate moju zemlju koju volim u fašistički tabor. Pljujete i prljate istoriju moje države. Zar je niste dosta isprljali u drugom svetskom i devedesetih nego nastavljte. E film Težina lnaca nigde? Nadam se da ćete jednog dana biti iz rešetaka gde vam je i mesto.

Gost

#44 Re:

2012-08-08 00:20

#13: Antifasista -

Pa poenta je u tome što se od našeg poreza (naših para) finansira snimanje toga. treba zaustaviti snimanje.


Gost

#45

2012-08-08 15:45

8000 hiljada nevinih Fočaka je ubijeno tokom 1941, 1942. i 1943. godine pretežno od četnika.Edhem HrnjevićČetvrtog decembra 1941. godine italijanska okupatorska vojska u Foči pregovara sa četnicima Draže Mihajlovića o predaji grada i okolice Foče četnicima.U noći 4./5. decembra 1941. godine Italijani (saveznici Hitlerove Njemačke i Pavelićeve Hrvatske) bez ijednog ispaljenog metka povlače se iz Foče, a u zoru 5. decembra 1941. godine ulaze srpsko-crnogorski četnici i istog dana, na naše veliko iznenađenje, počinje klanje i ubijanje nedužnog i neopreznog muslimanskog naroda.

Važno je ovdje spomenuti da su se iste noći, kada će u Foču ući četnici, tj. 4./5. decembra 1941. godine, po naređenju ustaških vlasti u Sarajevu, u najvećoj tajnosti povukle iz Goražda i Foče domobranske jedinice, kako ne bi, navodno, uznemiravali muslimansko stanovništvo, koje bi inače pošlo sa njima u smjeru Gacka i tako bilo spašeno. Ovo govori da je sarajevska ustaška vlast imala informacije o prikupljanju četnika iz Srbije, Crne Gore i domaćih izroda oko i iz Foče, a ta vlast je bila dužna da spriječi pokolje, ne samo u Foči nego i u Višegradu, Goraždu, Čajniču, Rogatici i drugim mjestima, što nije učinila. Tada niko od nas muslimanskih stanovnika grada, nije mogao pretpostaviti da će nas ni krive ni dužne četnici, kako oni iz Srbije i Crne Gore, tako i domaći pravoslavci iz Foče (osim nekoliko časnih izuzetaka), ubijati samo zato što se istom Bogu molimo u džamiji a ne crkvi.

Do rata, tj. do 1941. godine, postojalo je neko poluvojno društvo četnika, sastavljeno od naših poznatih građana pravoslavne vjere, a možda čak i muslimanske vjere i ničim se nije dalo naslutiti da će se ti naši sugrađani iz spomenutog društva za godinu, dvije preobraziti u ubice. Moram napomenuti da su neki članovi tog društva u doba pokolja Muslimana odbili da učestvuju u zločinima nad svojim komšijama muslimanske vjere.Lahkovjernost, neopreznost i nesposobnost naših ljudi muslimanske vjere da mrze pripadnike druge vjeroispovijesti, a posebno svoje komšije, nažalost, skupo su plaćeni. Svjedok sam vrlo korektnih međusobnih odnosa do 1941. godine između građana pravoslavne i muslimanske vjere i punog međusobnog priznavanja i tolerancije. O pojedinim vrlo rijetkim ekscesima ne treba govoriti.Upravo ta šarolikost narodnih, vjerskih i drugih običaja je vijekovima svima nama davala posebnu punoću i ljepotu življenja. Sve je to smetalo nekim bolesnicima – plemenskim – poglavicama da ostvare etnički – vjerski čiste svoje “velike” države preko mrtvih Muslimana, ali uz prethodno omamljivanje svojih masa bojnim pokličima o njihovoj ugroženosti. Kao da su zaboravili da je civilizovan svijet već odavno ušao u eru elektronike i vasionskih letova i da je vrijeme plemenskih ratova, bar što se tiče Evrope, davno prošlo! Prije bi se reklo da je cilj tih bolesnih primitivaca da se, kao velike vođe, oni lično ušuljaju, makar i kao negativci, među velikane svojih naroda. Poznato je pod kakvim predznakom su “ušli” u historiju civilizacije Džingis-kani, Vandali, Huni, Hitleri, Draže Mihajlovići, Pavelići i drugi “velikani” sa smetljišta historije.

Procjenjuje se da je ljeta 1941. godine, tj. do prvog pokolja Muslimana, u fočanskom kraju bilo od 65% do 70% stanovnika muslimanske vjere i oko 30% - 35% pravoslavne vjere. Ovaj, nazvan prvi pokolj, trajao je od 5. decembra 1941. godine do 20. januara 1942. godine, kada su nas oslobodili Titovi partizani iz pravca Crne Gore, i to bez ijednog ispaljenog metka!

Cifra poklanih i ubijenih muslimanskih stanovnika Fočanskog sreza, što Fočaka što izbjeglica sa sela, Rogatice i drugih mjesta, kreće se oko 6.000 i to pretežno muškaraca, kako je to bilo predviđeno programom sa Ravne Gore od 30. 6. 1941. godine.

Samo iz fočanske porodice Muftić u gradu je ubijeno, zaklano i skuhano 16 osoba od 9 do 72 godine starosti, a iz porodice Tahmaz iz fočanskog sela Saš četnici su u toku tog pokolja ubili i zaklali 30 osoba starosti od 5 do 65 godina. O ogromnoj pljački trgovina, zlata, roba iz kuća, te ćilima iz džamija ovdje neće biti riječi. Preživio je samo onaj muškarac koji je imao sklonište u kući, u avliji, bašti i sl. Iz opkoljenog grada se nije moglo nigdje izbjeći.

* Oslobođenjem Foče, 20. januara 1942. godine, Titovi partizani su nastojali normalizovati život u opustošenom gradu, ali su se već 10. maja 1942. godine morali povući iz Foče, nakon čega je ponovo došla hrvatska i italijanska vlast i nešto vojske u grad. Moram spomenuti činjenicu da su za skoro sve vrijeme ovog pokolja nad muslimanskim stanovništvom Foče, bile stacionirane partizanske jedinice u neposrednoj blizini grada.

* Drugi pokolj nad muslimanskim stanovništvom Foče i okolnih sela desio se 19. augusta 1942. godine. Oko dva mjeseca prije tog zlokobnog dana su se srpsko- crnogorski četnici okupljali oko grada, a gradske hrvatske vlasti nisu dozvoljavale nikom da napusti grad, da pređe preko mosta na lijevu obalu Drine, osim službenim licima i sl., ni trgovcu, ni đaku, ni bolesniku. Male posade vojske tzv. NDH za odbranu grada, slabo naoružane (civile nisu naoružavali) tog 19. augusta 1942. brzo su se razbježale i otvorile put koljačima – četnicima da po drugi put uđu u grad. Hiljade stanovnika je pojurilo iz kuća, ostavljajući sve, prema Drinskom mostu. “Most”, dio na čeličnim užadima (srušili ga partizani prilikom povlačenja iz grada maja 1942. godine) nije izdržao masu naroda i stoke.

Most je pao u plahovitu Drinu i oni koji su se tog trenutka nalazili na mostu su stradali, kao i veći dio onih koji nisu uspjeli preći most pa su se vraćali u grad u ruke četnicima.* Ginuli smo i mi koji smo prešli most, jer su na nas, nenaoružane civile, sa najviše djece, četnici pucali sve do Ustikoline. Kasnijim zatvaranjem obruča, negdje 4-5 km od Foče, prema Ustikolini, pobili su sve one koji su ostali u obruču! Pretraživali su šumarke i sve ubili. Prema izvorima, tom prilikom je ubijeno oko 2.000 osoba muslimanske vjere.* Treći pokolj muslimanskih stanovnika fočanskog kraja zbio se koncem 1942. god. i prvih mjeseci 1943. god., mahom nad seoskim stanovništvom Pljevalja, Čajniča i Foče koje nije uspjelo izbjeći. Iz četničkih dokumenata se vidi da su tada ubili oko 8.000 žena, djece i staraca.

Pobjedom Titove NOV (partizana) nad njemačkim i italijanskim fašističkim okupatorima naše zemlje i njihovim slugama četnicima i ustašama, maja 1945. god. počelo je vraćanje preživjelih izbjeglica na svoja ognjišta, što je trajalo najvećim dijelom 1945. i 1946. godine.

Znatan dio izbjeglih se nikad više nije vratio u svoj kraj.
Izaberite nadimak

#46 Subjekt

2012-08-08 16:33

Deset neispričanih istina o Titu
U Prvom svetskom ratu bio u zloglasnoj austrougarskoj 42. vražjoj diviziji u napadu na Srbiju, zašta je dobio unapređenje
Na čelo partije došao potkazivajući suparnike Staljinu
U Španskom građanskom ratu lično vodio likvidacije trockista
Uspostavljanje komunističke vlasti nelegitimno - lažirano istorijsko zasedanje AVNOJ u Jajcu - više od pola delegata koji su navodno glasali za odluke nije bilo prisutno
Krajem 1944. Srbija velikom većinom bila protiv komunista
1945. zabranio povratak proteranih Srba sa Kosova i Metohije
Sremski front uspostavio kako bi rešio „srpsko pitanje"
Nepostojeće istorijsko „ne" Staljinu - Staljin njemu rekao „ne"
Brionskim plenumom 1966. postavio temelje albanske državnosti na Kosovu
Ustav 1974. koji predviđa raspad Jugoslavije (i Franjo Tuđman konstatovao zahvalnost Titu „koji je kao Hrvat udario temelje hrvatske državnosti)

Gost

#47

2012-08-08 16:43

Завршетком другог светског рата и победом комунизма, у њему највише су оштећени Косовски Срби којима је одмах после тог рата забрањен повратак на своје огњиште уставом из 1945. Да се не би пореметило ‘‘братство и јединство’‘ Тито, на челу комунистичке партије дозволио је Албанцима да остану у кућама из којих су прогнали око 100.000 Срба за време другог светског рата у сарадњи са Италијанском а после и Немачком окупационом власти. Пројекат ‘‘Велика Албанија’‘ био је спровођен у дело за време Фашистичко-нацистичке окуација Косова и Метохије али Ослободилачким ратом већина Косова је ослобођена па је због тога остатак Шиптарских јединица подигао побуну 1944.Убрзо растурене те балистичке(терористичке) акције настављене су и после 1945 па све до 1952 због чега је на Космету 8 фебруара 1945 уведена војна управа која је остала до јуна исте године.

Тито се са Енвером Хоџом, тада председником(диктатором) Албаније договарао око прављења Балканске федерације у коју би ушла и Албанија, план им је био да се Албанија у чијем би саставу било и Косово прикључи Југославији и кад дође време да се једноставно отцепи од Југославије са Косовом. Енвер Хоџа је у разговору са Титом њему предлагао да му преда КиМ због већинског Албанског становништва али Тито му је одговорио дипломатски: ‘‘Срби то не би разумели’‘!

Захладњивањем односа између Југославије и СССР 1948 захладнили су односи и са СНР Албанијом која је тај тренутак искористила за увећано убацивање терориста, шпијуна Сигуримија(албанске тајне службе) и пропагандног материјала у Југославију. Тадашња УДБА и ОЗНА на КиМ су сјајно обављали посао уништавања илегалних шиптарских организација. само у периоду од 1956 до 1966 СДБ(Удба) Југославије открила је 798 агената Албанске тајне службе.

Оставка Александра Ранковића(министра унутрашњих послова) на брионском пленуму због наводног прислушкивања Тита Косову и Метохији је донело нова зла. Због смењивања Ранковића направљена је велика чистка у СДБ. Албанци на КиМ ‘‘ослобођени’‘ од новодног терора Ранковића тражили су од Тита већу аутономију од постојеће, да би је добили они су изашли на демонстрације 1968 после којих (уместо да се крене жешћим путем сузбијања национализма) су добили амандмане на већ постојећи устав исте те 1968 године.

Тим амандманима Тито је на инсистирање Фадиља Хоџе, Ниманија и осталих челника ПК КПЈ Космету обезбедио: законодавну, извршну и судску власт што је потврђено и уставом из 1974. Косово и Метохија имала је све сем назива ‘‘република’‘. Шиптари су тим уставом имали обавезу само да шаљу омладину у ЈНА док су с друге стране од Југославије(највише од Србије) узимали новац за ‘‘неразвијеност’‘ и враћање иностраних дугова али и слали своје кадрове на истакнуте позиције у ЦК КПЈ. Такозвана ‘‘ужа Србија’‘ није могла да се меша у политику своје две покрајине и њихов устав док су те две покрајине имале право вета(забране) на неку од одлука ‘‘уже Србије’‘ која се њима не свиђа.
1

#48

2012-08-09 03:09

Sve je to super sto vi imate podatke o zlocinima sa jedne strane i druge.Ali bitna stvar se zaboravlja,a to je ideja.Ideja komunizma se nije bazirala na homogenoj drzavi,ideja komunizma nije isla u pravcu velicanja manje bitnih stvari (nacionalnost,veroispovest i sl.)a znamo i sami dokle su dovele te stvari,do kakvih zlocina.E sad desava se smesna stvar,padom nazovi ''komunizma'' na ovim prostorima iz nekog licnog interesa cetnicki pokreti pokusavaju propagandom o partizanskim zlocinima da opravdaju sebe u drustvu,pa nam kazu:''jeste vrsli smo zlocine ali i oni su i sad smo mi ok''.Pa polako drugovi nece to tako da ide,pa kad je zlocin mogao da opravda zlocin i kad su komunisti iz ideoloskog uverenja klali.Uostalom pa dajte vise te masovne grobnice, de su svi ti jadni cetnici?na kraju ce biti da su vise stralji cetnika nego sto ih je postojalo.Ne znam stvarno,sve u svemu ova cetnicka propaganda koju sire nece proci,nikad se nece opravdati zlocini i zlocinacka ideja i nikad nece biti prihvaceno to u drustvu.
237

#49

2012-08-09 08:39

Повлачим потпис петиције под редним бројем 237 јер сам грешком потписао петицију, не прочитавши је претходно. Ја сам поштовалац ђенерала Драже и ЈВУО под његовом командом, која је била једини србски антифашистички покрет. Међутим, сматрам да Р. Бајић не може и неће направити ништа добро о четницима и због тога сам се преварио и био потписао петицију.

Gost

#50

2012-08-09 08:42

Грешком сам потписао петицију, не прочитавши је претходно, и молим вас да одмах уклоните мој потпис под редним бројем 237.