PETICIJA: STOP UBIJANJU NAPUŠTENIH PASA!

Quoted post

Super Brko

#111 Azili i eutanazija

2013-12-06 12:39

Kao prvo, nismo jedina država u Evropi koja će koristiti eutanaziju. Kao drugo, svi ljubitelji životinja neka donacije usmjere u pravljenje azila i njihovo finansiranje, kao i u evropskim zemljama.

U evropskim zemljama nevladine organizacije za zaštitu životinja prave azile, finansiraju ih i u njima rade volonteri.

Sve nevladine organizacije za zaštitu životinja u BiH neka o svom trošku naprave 100 azila i sklone sve pse sa ulica,ali neka i finansiraju te azile. Općina će im dati livade koliko treba i neka ih onda doživotno paze. Niko eutanaziju neće ni spomenuti. Mnogi se svrstavaju u zaštitnike životinja tako što će pomaziti psa na ulici i dati mu jednom sedmično da jede. To može svako.

Pitaj svakog od njih hoće li se "za džabe" brinuti o "jednom" psu u azilu cijelog negovog života, a pas u prosjeku živi 11 godina. Hoće, "malo morgen".

U Italiji su doživotni azili gdje psi umiru prirodnom smrću. "Od gladi". I to je vrlo humano zar ne?


Sad država ako misli puniti budžet, neka provodi doneseni zakon i drakonski kažnjava lica koja napuštaju i zlostavljaju životinje. Zakon kaže, prvo azil, pa ako se životinja nakon 15 dana ne udomi, slijedi eutanazija (pa samo u USA se godišnje eutanizira 3,5 miliona lutalica). Time se zakon ne razlikuje mnogo od zakona u većini zemalja Evrope, tako da ljubitelji životinja imaju šansu da životinje koje su privremeno smještene u azilu udome.  Uz sve to Dog Trust ima punu podršku da vlasnicima ponudi besplatnu sterilizaciju ukoliko ne žele izdržavati potomke svojih ljubimaca.

Odgovori

Ema Mahmutovic
Autor peticije

#121 Re: Azili i eutanazija

2013-12-06 13:03:47

#111: Super Brko - Azili i eutanazija

KAO PRVO, kad nasa drzava bude na istom nivou kao vecina drzava u Evropi tj. ekonomski i politicki nek se onda politicari bave navodnim "problemom" pasa lutalica. Ali ISTINA je da je ovo najmanji problem, da su pravi problemi korumpiranost, nepotizam, kriminal i nerad onih na samom vrhu BIH politicke scene.

Ako cemo se porediti sa ostalim drzavama ZASTO mi prvo rjesavamo zakone o zivotinjama, zasto ne pocnemo od nezaposlenosti i siromastva. ZASTO se time ne bave vise. Al ne, po njima, jedino sto BIH treba je ovakav zakon i bice mirna Bosna. Svi ce nasi problemi nestati kad pobijemo pse.

Ovo je samo jos jedan nacin da se sto jeftinije prodje da bi oni sebi mogli puniti dzepove dok narod gladuje. Skuplje bi im bilo da sami pokrenu neku inicijativu, azile i sl. Kako Vi znate da ne bi bilo volontera molim vas lijepo

KAO DRUGO, ja licno imam udomljenog psa i brinut cu se o njemu dok sam ziva, kao i moja porodica

Geja Avenger

#128 Re: Azili i eutanazija

2013-12-06 13:23:33

#111: Super Brko - Azili i eutanazija

slazem se da i u americi eutanaziraju. ali to mi kao primer navedite tek onda kada kod nas na balkanu neka budala bude osudjena kao u americi na kaznu zatvora plus novcano , a dok toga ne bude molim vas ne navodite primere te vrste. sto se tice usvajanja od strane ljubitelja zivotinja, niste ni tu u pravu, jel globalizujete, ja prva cuvak njih 17 i to be icije pomoci. ako zelite vec nekoga napadati i prekorevati ili "uciti" onda to nastavite ka nesavesnim vlasnicima koji izbace staru zivotinju, ili oni sto kupe stene haskija pa se iznenade kada bude veci od civave kroz dva meseca, ili ka odgajivacnicama koje su u sustini glavni krivci za sve stanje sa napustenim psima na celom svetu ! a 15 dana za usvajanje. . . meni ovo lici na fasizam, jer svaki zivot je samo zivot. danas su to psi, sutra ce biti bolesni, prekosutra, neko sa kovrdzavom kosom, pa smedjokosi.... ma dosta vise ikakvih argumenata koji iole mogu odbraniti ubijanje. dosta krvi na balkanu, dosta ubijanja zivota i tacka gospodine Brko !

gost 111116:)

#231 Re: Azili i eutanazija

2013-12-06 16:24:26

#111: Super Brko - Azili i eutanazija

Ulazem u budzet na sve nacine. Zasto da neko to trosi navodno pomazuci ljudima, a profitirajuci, bogateci se i povremeno slikajuci s jadnicima kojima bace kost u vidu sarenog paketica ili prosvetljavajuceg trabunjanja boje basnoslovno naplati? Ili da tim budzetskim sredstvima placa zaglupljujuce stranke i vjerske ustanove? Dio koji ulazem u budzet zelim da zavrsi u borbi za zivot i humanizaciju drustva, a ne za ubijanje.

luu

#238 Re: Azili i eutanazija

2013-12-06 16:35:46