Peticija za izmenu izbornog zakona i uvodjenje opcije nula

Quoted post

Goran

#2 Re:

2012-02-22 03:46

#1: -

Nije mi jasno kakvo je to resenje da se izbori ponove... Baska sto kosta para (gradjane, koga drugog?) nego sto ne razumem za koga bi se glasalo na ponovljenim izborima... Neki novi se pojave, jel? Koji nisu ucestvovali na prvim izborima - iz kog razloga? Cekali da se rascisti guzva luzera sa prvih izbora, jer je sa njima nedostojno boriti se prsa u prsa? Naravno prsa u prsa, na izborima, nego kako. Budalastina, velika budalastina.
Pritom, sustina demokratskih izbora je da ucestvuju svi. Kako mozes da zabranis nekome da ucestvuje na izborima, ma sta ja ili ti mislili o njemu?

Odgovori

Recoil

#6 Re: Ponavljanje izbora

2012-02-22 23:35:10

#2: Goran - Re:

Poenta ponavljanja izbora jeste uspostavljanje legitimiteta izbornog procesa i revalorizacija političke scene. Zabrana listama koje nisu privukle dovoljan broj glasova je zakonska sankcija koja služi kao opomena svim političkim grupacijama ili kandidatima da je lista pogrešno sastavljena/da kandidat nije prihvatljiv; da program ni jedne partije uopšte nije relevantan za građane; da je politička organizacija delegitimisana i da mora da ponovo stekne legitimitet.
Ovakav događaj je teorijski, ali ako bi se ostvario, nastao bi raspad političkog uređenja, usledila bi ustavna kriza i sve posledice.

sanja max

#33 Re: Re:

2012-03-10 22:51:21

#2: Goran - Re:

Prvo, što se tiče para - Belgija je više od godinu bila bez vlade, i standard je u tom periodu SKOČIO. Druga je stvar što su oni želeli vladu, pa im se ta srećna okolnost slučajno trefila - poenta je u tome da im ništa nije falilo.

Druga stvar - šta ima da košta građane?
Političke kampanje?
Pa zar kampanje moraju da koštaju toliko koliko koštaju? Upravo ova opcija prisiljava lopove koji bi nam se peli na grbaču da malo razmisle o razbacivanju našim novcem.

Treće: nikome se ne brani da učestvuje na izborima. I ja i nisam za zabranu - ali, ko će normalan da se kandiduje ponovo nakon što velika većina jasno i glasno kaže da ga ne želi? Pa taj bi samim tim što bi se ponovo kandidovao pokazao koliko ga je baš briga za volju naroda.

Četvrto: suština demokratskih izbora da se volja svakog građanina uzima u obzir. U Srbiji se ne uzima u obzir volja nekih 50% građana koji NE ŽELE NIKOGA OD OVIH. Naše pravo na izbor nam je onemogućeno.
Naše mišljenje, i našu izbornu volju, vladajuća struktura etiketira kao "nevažeće".
Naše mišljenje je nevažeće mišljenje, naše precrtavanje listića se računa kao NEVAŽEĆI glas, umesto kao glas ZA promenu iz korena.

Ovaj post je uklonjen od strane svog pisca (Prikaži detalje)

2012-04-18 18:59:45


Dragan

#88 Re: Re:

2012-04-18 19:37:47

#2: Goran - Re:

Košta? Koliko nas košta svaki dan "njihove" vlasti? Ako će da košta, neka košta jednom dobro, pa da nadjemo modus operandi za dalje. Čega se plašimo? Biće haos*? Neće biti samo ćemo ukazati na njega. Zar treba kao slepci da žmurimo nad onim što se dogadja?


Gost

#102 Re: Re:

2016-03-07 08:22:43

#2: Goran - Re:  

 Slažem se. Predlog ništa ne menja, samo produžava agoniju. Rešenje je promena izbornog sistema, a to se jedino može narodnom inicijativom, raspisivanjem referenduma za šta je potrebno 100.000 potpisa.