Odvajanje termina takmičenja iz prvog i drugog stranog jezika u osnovnim i srednjim školama

Pokrećemo ovu peticiju, jer smatramo da je neophodno razmotriti razdvajanje takmičenja iz prvog i drugog stranog jezika na svim nivoima takmičenja (školskom, gradskom, okružnom i republičkom) u osnovnim i srednjim školama.

Uzimajući u obzir činjenice da su u pitanju dva potpuno različita školska predmeta, da se već godinama Republičko takmičenje održava na različitim lokacijama i da se učenicima talentovanim i zainteresovanim za strane jezike uskraćuje mogućnost da se takmiče iz oba predmeta, smatramo da je razdvajanje takmičenja realno izvodljivo i neophodno.

Iskustvo pokazuje da učenici koji su talentovani i zainteresovani za strane jezike najčešće žele da se takmiče iz oba predmeta, ali su zbog ovakve organizacije onemogućeni da se takmiče i iz prvog i drugog stranog jezika, te zbog toga nisu konkurentni za izbor za đaka generacije i sticanje posebnih diploma koje im mogu omogućiti direktan upis ili više bodova pri upisu na željeni fakultet. Spajanje ova dva predmeta u okviru istog takmičenja može se uporediti sa spajanjem matematike i fizike ili sličnih predmeta, što u praksi nije slučaj.

Smatramo da se ovo tiče svih profesora stranih jezika širom Srbije i stoga Vas ljubazno molimo da odvojite minut vremena i potpišete ovu peticiju. Naravno, pored profesora stranih jezika, dobrodošli su i drugi naši istomišljenici.

Stručno veće profesora stranih jezika Gimnazije "Takovski ustanak" iz Gornjeg Milanovca    Kontaktirajte autora peticije

Dobićete email sa linkom za potvrdu vašeg potpisa. Proverite svoje prijemno poštansko sanduče (i fasciklu za neželjenu poštu).