STOP PORODIČNOM NASILJU

PETICIJA ZA SUZBIJANJE NASILJA U PORODICI KROZ UVOĐENJE OBAVEZNOG
PSIHOSOCIJALNOG TRETMANA ZA POČINIOCE NASILJA U PORODICI

Svrha psihosocijalnog tretmana počinilaca jeste da u Srbiji, bude što manji broj izvršenih krivičnih dela nasilja u porodici.

Tretmanom se postiže povećanje bezbednosti, dugoročna sigurnost žrtava nasilja i sprečava se prenošenje modela nasilja sa roditelja na decu. Еvaluacija u Srbiji, slično kao i u Evropi, ukazuje da kod око 80% počinilaca nasilja, koji prođu kroz tretman, nije bilo recidiva (povrata) nasilničkog ponašanja.

Cilj ove peticije je da se uvede psihosocijalni tretman, kao obavezna mera i dopuna dosadašnjeg sistema kažnjavanja počinilaca, a ne zamena za kaznu.

Dosadašnji sistem kažnjavanja počinilaca, nije obavezno uključivao ovaj tretman, pa samim tim nije mogao uticati na suštinski uzrok ovog problema, a to je promena u svesti i ponašanju samih počinilaca, koja je neophodna, da bi došlo do trajnog prestanka nasilja.

IAN Medjunarodna mreza pomoci    Kontaktirajte autora peticije

Dobićete email sa linkom za potvrdu vašeg potpisa. Proverite svoje prijemno poštansko sanduče (i fasciklu za neželjenu poštu).