Хоћемо историјска предавања др. Јована Деретића у школама!


Gost

#26 Re: Re: Re

2013-02-03 21:36

#23: lichy - Re: Re 

  Душо , није ми била намера да се љутиш на ово, због слова Б или због школе или због писања ћирилицом!?Патриота јесам ,само не видим разлику између великог и малог патриота? Зар патриота није само патриот? Зашто је, душо,  лоше писати ћирилицом и бити патриота и национални човек?

Čika Crni

#27 Re: Re:

2013-02-05 01:01

#20: lichy - Re:

Dobro se informisi pre nego sto nekog pocnes da blatis svojim komentarima!

http://www.jezik.rs.sr/index.php?akcija=akc_srbski

lichy

#28 Re: Re: Re: Re

2013-02-05 18:06

#26: - Re: Re: Re

Postoji razlika izmedju umerenog i preteranog patriotizma. Taj preterani patriotizam prerasta u nacionalizam, a to koliko znam nije dobro. Ja se ponosim time sto sam Srbin, ali ne pricam da su Srbi nebeski narod, da smo inteligentniji nego drugi (kao sto mnogi Srbi rade), smatram da smo u sustini jednaki sa vecinom drugih naroda. Da, takodje sam procitao da Jovan Deretic smatra da je i Isus iz Srbije, dajte molim vas ... A sto se tice cirilice, ne vidim nista lose sto njom pisete, sta vise to treba da se postuje, ali ne zato sto ste Vi ''veliki patriota'' ili bolje receno ''Srbenda'', nego zato sto jednostavno treba da se neguje nase pismo. Ja u svim strucnim radovima pisem cirilicom, kada pisem olovkom, pisem cirilicom, ali pisem zato sto je to lepse i pravilnije, a ne zato sto time isticem svoju nacionalnost. I nemojte pogresno da me shvatate, ja nemam razloga da se ljutim na Vas ili na nekog drugog. Smatram da sam se skolovao u dobrim skolama i da imam izvesno znanje, tako da mi Vasi komentari nista ne znace, sta vise, smatram da Vi vasim komentarima pokazujete taj nedostatak. Naravno, bez uvrede. :P
I jos jedna stvar, autor ove peticije je napisao da smo mi govorili serbski, pa otud to B. Ako cemo tako, u srednjem veku Srbi su govorili staroslovenski, jer sad trebamo da pricamo isto onako kako su pricali i Srbi u srednjem veku ? :)
Pozdrav.

Slavyan

#29

2013-02-05 19:13

E ovako, ja sam i patriota, i nacionalista, obozavam Srbiju, svoju zemlju, kao i Rusiju, nasu majku i zastitnika. Mrzim NATO, EU, Ameriku i ostala g*vna, i zelim im da ih sto pre neki Taliban pocasti nuklearnom bombom, ako moze onako djuture. Ali, moje misljenje je da Deretic nema vezu sa vezom i da je plasirao neke ideje koje ne samo da su istorijski netacne, nego se granice sa neverovatnom komedijom. Mislim, da li je covek pokusao da bude ironican ili ne, nemam pojma, ali da ga je onako majstorski odvalio, odvalio ga je. Slusajte svi, mi Srbi smo dosli iz Zakarpatja. I to nije neka nordijska istorija, vec ona istinska. I dokazi stoje u muzejima sirom Ukrajine, molicu lepo. Ko mi ne veruje, nek spakuje kofere i nek proputuje tamo, pa kad bude obisao nekoliko arheoloskih muzeja, pa kad vidi materijalne i druge dokaze o poreklu Slovena, kao i Srba, nek se javi. Takodje, ukrajinski je slican srpskom jeziku, cak slicniji nego ruski. Mi smo maltene jedan narod, samo smo pre vise stotina godina otisli na ekskurziju na Balkan i nismo se odatle vratili. Dakle, sve one teze da su Srbi Atlantidjani, Vavilonci, Kricani i takve stvari, okacite macku o rep. Postovanje prema drugim drevnim civilizacijama, oni su bre imali dinastije kada smo mi jeli kamenje. Doslo je i proslo nase vreme (mislim na trenutnu okupaciju od strane Zapada), a ako budemo imali razuma, izboricemo se i za buducnost, pa da im pokazemo svima. Pozdrav i gledajte knjige ne samo sa Zapada, vec i sa Istoka!

Gost

#30

2013-02-05 21:08

prvo moramo nasa govna srediti pa onda na strance udariti

Gost

#31 Re: Re: Re: Re: Re

2013-02-06 15:33

#28: lichy - Re: Re: Re: Re Pa nisi skroz u pravu!!

 

Ilir

#32 Re:

2013-02-06 15:43

#29: Slavyan - Nemoj da si pun predrasuda i da vjeruješ u gluposti na te istorijske izvore se ne pominje da se neko negdje selijo ali na kamenu Rozeta koji je danas u Turskoj postoji natpis o Srbima isto tako i u Bagdadu (ili Bog dade) Boginja Serbona je još jedan dokaz. Zašto je ljetopis popa Dukljanina (a svi znamo što je bila Duklja) prepravljana dok je prevođena sa izvornog srbskog na latinski a poslije i na hrvatski! Svi znamo što je Duklja. Čovjek je htio i uspio je da napiše dobru stvar koju su poslije ili sakrili ili spalili. Ja te ovdje pola demantujem pola se trudim da ti objasnim ali znam badava to je urođeno u srbski mozak da mi ne vrijedimo i da slušamo druge. 
Dakle ideja je da nam se ospori pravo na ove teritorije i da se srbski jezik izbriše a srbska kultura uništi jer je ne sumnjivo na srbskoj kulturi nastala cela evropska itd itd kapiraš? Idi u te muzeje ali pitaj odakle su eksponati i kako su tamo došli ili još lakše ako hoćeš poslušaj mene idi u beogradske muzeje i ovdje imaš dosta dokaza i dosta bitnih stvari za koje bi europejci voleli da su nestali tokom bombardovanja kad su nam biblioteku uništili bez ikakvog razloga objašnjivog nama ili u Budvu odakle sam ja i u stari grad pođi tamo imaš antičke predmete srbske kulture na ovim prostorima.
Priča o zakarpatju i bitci koje nije bilo kad smo došli me uopšte ne zanimaju. Ajde pozdrav

 

Ovaj post je uklonjen od strane svog pisca (Prikaži detalje)

2013-02-07 02:12


Guberevac

#34 Re: Re:

2013-02-07 02:43

#11: кубуревац - Re:Ovo ste vi rekli admi."замолио бих администратора да добро прочита моје образложење, и да га не брише,такође бих те замолио да не бришеш ни друге коментаре, јер кад се тежи истини треба чути сва мишљења без предрасуда и донети закључак на основу чињеница "   Lepo bi bilo da ste dosledni i da potpisete da svako ko ima nesto da kaze,posebno Srbi,Posto euro srbi imaju sva vrata otvorena,mogu da kazu,makar i svoju verziju istorije,pa nek se cinjenice sukobljavaju.Potpisacu peticiju i za vas,ako ste napisali nesto od istorije.Potcenjujete narod srbski ako mislite da on ne moze nista da prosudi,u otvorenom sukobu cinjenica i uveravam vas,da nije potrebno da ga stitite od neistina cenzurom.Sacuvaj me boze samo zvanicnih istorija i nek se cuju sve strane,a ja znam da je nebo gore,a zemlja dole i nije me lako bas vozati.

 

Nikola Srbin

#35 Re: Re: Re:

2013-02-14 00:28

#34: Guberevac - Re: Re: Prijatelju istorija je samo jedna i ne može to biti tema politike moja i tvoja verzija a ti slobodno kaži šta god hoćeš na ovom portalu:)! Pozdrav.

 


Gost

#36 Luka

2013-02-24 16:36

Zivela glupost! Ziveo Deretic!
Nino Belov

#37 Re: Luka

2013-02-24 22:21

#36: - Luka Ti si Hrvat al o5 si Srbin..jbg štaš!

 


Gost

#38

2013-02-25 01:35

Narod koji nema proslost, nema buducnost. To nije fraza,to je istina potvrdjena kroz prostor i vreme...
hahaha itd

#39 deretić

2013-02-25 17:05

Haha koji ste vi kraljevi xD

pozdrav iz (uskoro nezavisne) Vojvodine :*

Gost

#40 Re: deretić

2013-02-25 17:20

#39: hahaha itd - deretićVojvodina Srbija budalo 80 posto Srba

 

 


Gost

#41 Re: Re: deretić

2013-02-25 17:21

#40: - Re: deretić Ziveo Deretic

 


Gost

#42

2013-03-01 17:53

Samo napred

Ovaj post je uklonjen od strane svog pisca (Prikaži detalje)

2013-03-01 17:54


Ovaj post je uklonjen od strane autora peticije (Prikaži detalje)

2013-03-09 00:22


БГ

#45 "Праисторија, од Срба преко амеба до данашњих дана"

2013-03-19 14:55

Јован Деретић је човек који је нашао погодно тло за сејање својих квазинаучних "идеја и теорија". Многе од тих "идеја", ако можемо тако да их назовемо, у смислу критичке историографије, јесу заиста смешне и неодрживе. Но, маси народа која ужива да "србује" уз ПИНК, Фарму, Великог Брата, Станију и остале "културне садржаје", лакше је да прочитају Деретићева дела која нуде згодан излаз из свакодневног осећаја беде и немоћи. Политички ангажована прича коју сеје Јован Деретић, нема ама баш никакве везе са правом, критичком историографијом, а самим тим ни са науком.

SrB

#46 kRe: "Праисторија, од Срба преко амеба до данашњих дана"

2013-03-19 20:36

#45: БГ - "Праисторија, од Срба преко амеба до данашњих дана"

 

Ko to kaže bitango anti-srbska puna mržnje? Koje je tlo pogodno ovo danas gdje vladaju nataša kandić i aleksa vučić jeli budalo?!


Gost

#47 Re: kRe: "Праисторија, од Срба преко амеба до данашњих дана"

2013-03-19 23:56

#46: SrB - kRe: "Праисторија, од Срба преко амеба до данашњих дана"

Прво научите граматику језика који употребљавате, јер својом неписменошћу срамотите народ и оне који су Вас одгајили. Друго, иако сте себи дали за право да непознатог учесника дискусије назовете "битангом" ја ћу се ипак Вама обраћати како налаже кућно васпитање. Нема потребе да вичете и пените. Треће, ово је тло које је јако погодно за квазинаучне експерименте поготово у погледу фалсификовања историје. Иако делим Ваше гађење према особама које сте споменули, то ме не спречава да осуђујем појаве попут Јована Деретића и њему сличних. У кризним временима, када не постоји сигурност ни на једном нивоу свакодневног живота, појаве попут Јована Деретића највише профитирају. Ако Вама то није јасно, онда у реду. Четврто, оваквим измишљањима у погледу Историје Српског народа, само се штети ионако слуђеном и измученом народу. Пето, свака научна дисциплина, било природна, било хуманистичка као што је Историја, има тачно дефинисане механизме научног истраживања, методологију. Та методологија се не може свести на тражење Срба међу амебама. Толико од мене, свако добро.

СрБин

#48 Re: Re: kRe: "Праисторија, од Срба преко амеба до данашњих дана"

2013-03-20 16:22

#47: - Re: kRe: "Праисторија, од Срба преко амеба до данашњих дана"

По тој твојој логици је и Милош Милојевић квази историчар јели битанго? Од Србин иде Србски од српа иде српски будало.. Ништа не знаш јеботе.

Временом се доста тога мења. Неке променe буду на боље, а неке покваре ствар каква је била. Правило по коме је све што је наше СРБско, претворено у СРПско, не сматрамо добром реформом.


Нисмо ми ни СРПи, ни СРПови, него СРБи. Зашто онда да наш језик називамо СРПски, наше цркве, државе и све друго што је наше, називамо СРПско. Зар није ружно рећи СРПска православна црква?. Није то црква српова, српа, него православних СРБа. Како неком ко не познаје правила о једначењу по звучности објаснити да је Republic of Srpska - Република коју су створили Срби, а не српи или српови?. Низ је разлога да изведенице од речи СРБ имају у свом корјену СРБ, ане СРП.

Погледајмо пример са изведеницама од речи ГРБ. Придев од њега је грБски, а не грПски. Зашто ту није примењено правило о једначењу по звучности? Поготово што је ГРБ властита именица. Друго правило каже да када је властита именица корен изведене речи, онда се она задржава у оргиналном облику, тј. не мења се, у изведеној речи, као што су Србкиња, Србство, србски изведене речи од имена (властите именице) СРБ. (проф. др Љубомир Т. Грујић)


“…србски, Србкињa мoрa oстaти… И Нeмци кaжy Хaбсбyрг, и ми љyбкo a нe љyпкo… Дa знaм дa ћeтe пeчaтити Српски, a нe Србски, рaсписивao бих нa свe стрaнe и викao из пeтних жилa дa вaм нe дajy ни крajцaрe.”
(Лукијан Мушицки у писму Вуку Караџићу, Новине србске 1813. година)

Поред ових упозорења Вук је поклекнуо под утицајем Копитара. О условима у којима је Вук проводио реформу можете више сазнати из књиге: Тајене Вукове реформе, М. Самарџић, Погледи, Крагујевац, 1977.


Интензивирање акције
Преносимо у целости писмо које је стигно на нашу адресу

Поштовани
Како појачати, учинити делотворнијом – ово предузеће („подухват”)? Јер, лично, не верујем у србску националну свест а камоли добронамерност досадашњих језикословаца–„нормативизатора”?
Можда би требало организовати неки референдум „за прави србски језик”, ослобођен окова који су му наметнули догматски „сербокроатистички правописци”?
Имам 72 године, дипломирани сам етнолог и магистар, пензионисани дугогодишњи сарадник у настави и наставник на Филозофском факултету у Београду као и у Бањој Луци .., и годинама сам писао прописно „правописно” али сам пре неког времена схватио да би се могли усвојити и изузе(т)ци од сакросанктног Вуковог (а заправо Аделунговог) „пиши као што говориш ...” !
Наиме, ако може „председник” – зашто не би могло и „србски” и сл.?
С најсрдачнијим поздравима,
(Ваш Радомир Д. Ракић)

Сви који желе да помогну да се промени правило о једначењу по звучности код изведеница од речи СРБ, могу поред потписивања петиције да се јаве на info@jezik.rs.sr ради даљих договора и активности.
На нашу радост ствари по овом питању су почеле да се мењају на боље. Тренутно на Google претраживачу у категорији Књиге налази се око 73.000 публикација које се користи СРБски.

 


Gost

#49 Re: Re: Re: kRe: "Праисторија, од Срба преко амеба до данашњих дана"

2013-03-21 01:30

#48: СрБин - Re: Re: kRe: "Праисторија, од Срба преко амеба до данашњих дана"

Видим да не познајете ни историју а немате ни домаћег васпитања, што довољно говори о Вама. И даље не знате да пишете, а желите да говорите о Историји Српског народа. Као друго, погрешно сте разумели моју замерку која се односила на Вашу неписменост. Она се није односила на Ваше непознавање појаве која је Вама очигледно страна, као што је једначење сугласника по звучности. Моја примедба се односила на то што заиста не знате да пишете, али то је Ваш проблем и наравно показатељ колики је Ваш интелектуални капацитет. Даља расправа са Вама о критичкој историографији ( под условом да уопште и знате шта је то) је потпуно излишна и не би била плодотворна. Научите да пишете, прочитајте по коју књигу, оне не уједају ма шта да Вам ко каже, проширите свој фонд речи који се за сада сузио на два артикулисана придева, и ко зна, можда ћете једног дана и успети да разликујете науку од митова и легенди. А можда ћете и научити како се разговара са људима које не познајете. То Вам може помоћи да промените слику која Ваша околина захваљујући оваквом начину комуникације, има о Вама. Свако добро.

prolaznik

#50 Re: Re: Re: Re: kRe: "Праисторија, од Срба преко амеба до данашњих дана"

2013-03-30 03:03

#49: - Re: Re: Re: kRe: "Праисторија, од Срба преко амеба до данашњих дана"

svi se krijete iza nekih definicija i pojmova ... čak i da prihvatimo da su Srbi jedan od najstarijih naroda, to takođe podrazumeva da su, samim tim, nijbliži našim precima koji su se raširili po prostorima evroazije ... znači niti smo najstariji, već samo jdan od, niti smo izvorni već samo potomci onih koji su naselili BliskiIstok pri prelasku iz Afrike ... a sve to pod preptpostavkom prihvatanja takve jedne izjave ... Da bi ta ili bilo koja druga izjava, mogla da ima težinu, mora postojati dokaz ... dokaz je ćinjenica koja je proverljiva od stane bilo koga i bilo kada ... istorija je toliko puta prekrajana i dopisivana da je teško odlučiti koji dokumenat je pravi ... ali DNA je način na koji se može uspostaviti stablo grananja ljudi ... Istoričar je osoba koja istorijske dokumente logički uskladi bez da popunjava praznine ili ako to radi, onda se to navede kao mišljenje autora o događajima za koje nema istorijske građe ...

Sve navedeno u spisima Deretića se zasniva na malo podataka a mnogo tumačenja i popunjavanja praznina ... svako ko želi da bude kritičan prema bilo kojoj istoriji - mora to da primeti i da digne glas protiv takvog, subjektivnog tumačenja ... to nema nikakve veze sa nacionalnom pripadnošću onog koji kritikuje već sa kritičkim stavom ... a nacionalnost je samo geografska odrednica i kao takva će otići u istoriju gde joj je i mesto ... nekada je imala svoju svrhu i smisao - ali to vreme prolazi.