Spasimo viševekovni hrast!

Lazar Stanojević

/ #15

2013-07-09 13:06

Već sam se oglašavao s komentarom, pa ću to učiniti još ovaj put.

Uveren sam da je starom hrastu odzvonilo!

Sada je manje važno da li je to zato što će ga poseći ili zato što će se spontano osušiti ako ga budu premeštali ili zbog izmenjenih uslova u samom zemljištu zbog radova u neposrednoj blizini (a sigurno će doći do promene vodnog režima, mikroklime usled izduvnih gasova i td.).

Ono zašto sam potpisao peticiju i zašto osećam potrebu da se ponovo oglasim je činjenica što će diletanti koji su bili uključeni u izradu projekta proći nekažnjeno. I to je ono zbog čega bi trebalo svi da izadjemo na ulice i da zahtevamo ostavke ministara koji štite takve nekompetentne saradnike. To je ono zbog čega treba da zahtevamo da takvi propusti budu najstrože kažnjeni. Takvim ljudima treba trajno uzeti licence za rad jer posledice njihovih grešaka su neprocenjive.

Ovde uopšte više nije važno da li je hrast star osamsto godina, kako je u privi mah javljeno, ili "samo" šest stotina. Važno je to da nečiji nemar i neznanje dovode do uništenja takve prirodne retkosti u našoj zemlji. A zna se da je osnovni princip koji svaki investitor mora da zadovolji u fazi projektovanja - da izradi studiju uticaja na životnu sredinu. Eto, upravo iz ovakvih razloga - da bi se očuvala blaga koja nam je priroda podarila, da bi se zaštitila budućnost naše dece.

Ovih dana je najavljena rasprava o zakonu o javnim dobrima - baš me zanima da li će, osim što će nam uvesti namet na korišćenje vode iz naših bunara, predvideti i sankcije za ovakve štetočine?

A da li će se naši vajni politički rukovodioci, tzv. predstavnici naroda u skupštinskom domu rukovoditi željama i zahtevima svog naroda - ja u to ne sumnjam i nemam nikavih dilema po tom pitanju. Naprotiv, siguran sam da će im to biti poslednje o čemu će razmišljati.
Njima ovakav narod ne treba!

Zahvaljujem se svima koji su kao i ja učestvovali u potpisivanju peticije. Uradili smo to iz dobrih pobuda. Možda ovaj hrast nećemo spasiti ali moramo nastaviti kako bismo spasili neki drugi.