Ћирилица

Quoted post

KikiNS

#24 Re: Света ћирилица

2013-02-21 20:31

#1: Стојан - Света ћирилица

A šta je sa onim Srbima koji su hrišćani ali nisu pravoslavci? Oba su pisma srpska jer se pišu na srpskom jeziku. I nemački nacisti su svojevremeno favorizovali goticu kao "pravo nemačko pismo" na uštrb redovne latinice. Gospodo, odrecite se latinskih naziva meseci u kalendaru, odrecite se rimskih i arapskih brojeva, odrecite se svega sa Zapada... obujte se u sandale i orijentalne krpe pa izvolite među braću Arape.

Odgovori


Gost

#30 Re: Re: Света ћирилица

2013-03-10 03:16:24

#24: KikiNS - Re: Света ћирилица

Тим "Србима који су хришћани али нису православци" бих препоручио да прочитају "Пилипенду" од Симе Матавуља, одакле ће добити много боље тумачење проблема, него што то ја могу да објасним.

Погледајте на следећим линковима:

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9F%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0

http://silvy1102.wordpress.com/2011/02/25/%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%83%D1%99/

У следећим реченицама је дата сама суштина: За оне који су "продали веру за кукуруз" Пилипенда је представљао „живи, оличени прекор”. Како би се решили своје савести, неуморно су понижавали Пилипенду и говорили му да ће и он њиховим стопама. Он је и даље био непоколебљив: „Ја се уздам у мога српскога Риста! Ако ће ми помоћи, хвала му, ако неће, и онда му хвала, јер ми је све дао, па ми све може и узети, и душу!”.

Међутим, ми овде мешамо Србе, хришћанство, православље, католичанство, итд., односно народ и религију! То не би требало да буде ексклузивно и повезано, али у стварности јесте. А, шта ћемо са оним Србима који су нпр. будисти, муслимани, итд.?! Из тога видимо да то нема везе, и не би требало да има везе, са религијом. Срби говоре српски језик, са различитим наречјима (екавски, ијекавски, итд.), али је српско ПИСМО - ЋИРИЛИЦА и нема никакве "српске латинице", већ је то "хрватска латиница", а многи, нарочито они који се служе или говоре српски језик, али нису пореклом Срби, кажу "па, ја ћу сам да изаберем којим писмом ћу да пишем"! Ја бих њих само упитао да ли би могли исто тако нешто да кажу, например у Мађарској, Енглеској. Шпанији, ...?! Међутим, ми сами својом индоленцијом доприносимо овако недефинисаном стању у Србији и то својим сопственим некритичним, неконзистентним и крајње неодговорним понашањем и онда не треба чак ни да се љутимо што нам други "кроје" и показују "шта је бело, а шта црно"!!!

Оно што "KikiNS" помиње у вези неког "одрицања од Западних вредности", нема баш апсолутне везе са српским писмом - ЋИРИЛИЦОМ и мислим да је скроз промашио тему!

Урош

#39 Re: Re: Света ћирилица

2019-01-23 23:45:59

Шта са њима? Какве везе има вера са писмом? Ако говориш српски језик, онда пишеш ћирилицом. У Сирији живи велики број православаца, па пишу арапским писмом, а са друге стране, велики број муслимана живи у Дагестану, Казахстану, Киргистану и Такиџистану, па пишу ћирилицом. Ћирилица је писмо одрећених језика. Не разумем зашто писмо повезујеш за веру или патриотизам. То су различите ствари.

Никола

#41 Re: Re: Света ћирилица

2019-01-23 23:57:48

Српску ћирилицу уобличио је српски лингвиста Вук Караџић 1811. године, а хрватску латиницу уобличио је хрватски лингвиста Људевит Гај 1835. године, заснивајући је на Јан Хусовој чешкој латиници. Сам закључи шта је чије. Не одричемо се Запада, већ покушавамо да првенствено наметнемо наше, а туђе мора да буде у другом плану, јер тако раде велики народи, који поштују себе и очекују да буду поштовани.